sâmbătă, 11 februarie 2012

Creaturi mistice

Pegas: calul inaripat, fiul lui Poseidon si a Medusei.

Inorog: cal alb cu un corn in frunte, numit si unicorn. Cornul are puteri miraculoase, ca aducerea la viata, vindecarea sau invizibilitatea. Se pare ca aceste fiinte au fost vanate pentru a intra in posesia cornului lor.

Centaur: Jumatate cal, jumatate om, centaurul este o creatura cu un corp animal, de armasar puternic, si, in loc de cap, are un bust uman. Era, in mitologia greaca, simbolul haosului si pasiunilor nestavilite, dar, ulterior, devin simbolul intelepciunii si nobilitatii, fiindca au cunostinte astronomice, vindeca si prezic viitorul.

Dragon: o reptila uriasa, cu puteri deosebite, cu aripi, care scuipa foc. Are corpul de varan, aripile de liliac. Se pare ca au si puteri de telepati. Dragonii repreznta intelepciunea, longevitatea, puterea fizica si sunt gardieni ai naturii.

Sirena: Asemeni centaurilor, sirena e o creatura cu bust de om, dar, in loc de picioare, are coada de peste. Sirenele canta si ii atrag la moarte pe pescari. Mult inainte de a avea coada de peste, sirena a avut aripi de pasare.

Varcolacul: un om care, in timp ce e luna plina, se transforma, independent de dorinta sa, intr-un lup urias, care ucide oameni. De asemeni, si in timpul eclipsei se transforma, si sufletul sau care urca in cer mananca Soarele si Luna. Daca, prin absurd, legatura dintre suflet si trup este, in timp ce el e transformat, distrusa, sufletul se pierde, iar omul ramane de fapt un varcolac pe vecie.

Vampirul: asemanator strigoiului, vampirul are, in plus, niste colti uriasi cu care suge sangele, are pielea intunecata si niste ochi patrnzatori, chiar stranii. Fac alti vampiri band sangele oamenilor si apoi, spre a nu muri, le da sange din sangele lor.

Ielele: femei incredibil de frumoase, cu puteri magice, cu puteri seductive.

Sanziene: din acelasi neam cu ielele, sanzienele sunt zane rele, cu puteri magice, care insa nu se arata oamenilor. Se vorbeste prin popor ca acestea apar in noapte, deasupra locurilor unde se afla o coroana, si cine le vede poate sa dezgroape coroana pe timp de zi.

Jotunn: uriasi foarte rai, puternici. Sunt dusmanii zeilor.

Ciclopii: uriasi cu un singur ochi, pasnici, fierarii lui Zeus in mitologia greaca. Erau nascuti de Geea, dar erau muritori, puteau fi ucisi daca erau simultan loviti de un zeu si un muritor.

Grifon: un monstru cu cap si aripi de vultur si trup de leu. De obicei, ei pazeau comorile importante. Se gasesc inscriptii cu grifoni chiar si in biserici, caci ei erau, candva, se pare, simbolul lui Iisus.

Pasarea Phoenix: pasere de foc cu un penaj foarte colorat si coada lunga, aurie. E simbolul renasterii, imortalitatii, lonvegitatii. Se autoincendiaza intr-un cuib facut din plante aromate, ca mai apoi sa renasca tot acolo din cenusa proprie. Ofera sanatate si cunostinte celor care merita.

Popobawa: creatura uriasa, sub forma de liliac, ce distruge fermele din Africa si ucide barbatii. Putea lua si forma umana, si cand o facea, sodomiza chiar si o familie intreaga.

Alp: un fel de elf in traditia germana, care se urca pe trupul oamenilor si le intra in trup pe nas, pe gura, controlandu-le ulterior visele si oferindu-le cosmaruri crunte.

Lilu si Lilin: demoni din folclorul evreu care furau copiii in timpul noptii.

Orang Myniak: demon din Malaezia care se spune ca viola femei. Era un barabt gol, acoperit cu ulei, de obicei invizibil pentru virgine. Femeile se imbracau in barbati pentru a nu fi recunoscute.

Encantado: demon Brazilian, inseamna "cel vrajit". Era un delfin ce se transforma intr-un barbat foarte frumos, care isi aducea victimele pe malul marii, apoi redevenea animal. Victimele ii ramaneau gravide. Alta legenda spne ca un Encantado e o fiinta extrem de inteligenta a apelor care, folosind controlul mental, duce la boli grave, mentale sau moarte. Rapesc oameni.

Liderc: demon din nordul Ucrainei, nascut din primul ou al unei gaini negre, se spune ca intra pe gaura cheii, ia forma unei rude decedate si devasteaza casa, apoi violeaza victimele. Daca o gaina neagra oua pe pragul tau, in Ucraina, inseamna ca esti blestemat.

Succubus: demon feminin ce se transforma intr-o femeie foarte frumoasa si-si vlaguia victimele.
Incubus: demon masculin, opusul Succubus-ului, se transforma intr-un barbat frumos, isi vlaguia victimele, le lasa insarcinate. Urmasii sai se spune ca erau lipsiti de puls, fapturi stranii, dar care traiau. Merlin se spune ca a fost urmasul unui Incubus.

La Fiura si Trauco: La Fiura era o pitica ce, daca i se refuzau avansurile sexuale, blestema barbatii. Cei ce ii cadeau prada innebuneau. Trauco era tot un pitic, corespondentul ei masculin, un demon urat, care lasa femeile insarcinate. Cele ce ramaneau insarciante il acuzau ca e tatal copilului mereu.
 
Licantropi: creaturi mitologice asemanatoare unui lup, se transforma atunci cand e luna plina si sunt caracterizati prin faptul ca au simturile dezvoltate, au aspect ciudat si chiar si puteri supranaturale.

Leshy: creaturi mitologice slave, sunt fiinte carora le place sa rapeasca fete tinere si sa orienteze gresit oamenii, protejeaza padurea si animalele din padure, se poate transforma in orice animal, planta sau chiar barbat inalt si bine facut.

Kitsune: in folclorul japonez, e o creatura cu abilitati magice si inteligenta deosebita, e o vulpe cu noua cozi care, la o anumita varsta, ia forma umana. Creaza iluzii foarte elaborate.

Wendingo: fiinta aparuta ca urmare a canibalismului, intruchipeaza lacomia si rautatea. E o bestie uriasa ce adora sa ucida. Orice om canibal devine, se pare, Wendingo dupa moarte.

Aswang: in folclorul filipinez, e o femeie rezulata din combinarea unei vrajitoare cu a unui vampir, e canibala si ii place sa ucida. Se transforma in mistret sau in caine urias, negru. Noaptea, mananca oameni, dar se tem de usuturoi si chiar si de apa sfintita, asemeni vampirilor.

Puca: creatura celtica ce iau forma de cai, iepuri, capre, goblini sau caini. Dau sfaturi utile, dar, in acelasi timp, folosesc limba oamenilor pentru a crea teama si a speria oameni.

Selkie: sirene ce pot capata forma umana, atrag barbatii sau femeile si de obicei rezultatele sunt triste. Au piele de foca, dar pentru transformare, leapada pieile si si le ascund, deoarece si le pot recapata mai tarziu si se pot intoarce in mare. Povesti cu selkie-mama spun ca acestea sunt bune cu pruncii pe jumatate om, dar cand isi gasesc pielea accidental, se intorc in mare, dispar pe veci. Creatura apare folclorului irlandez.

Berserker: erau, se pare, luptatori umani care, in lupta, se transformau in tauri, lupi, ursi, au ochii rosii, burta rezistenta si erau de obicei garda de corp a regilor scandinavi.

Medusa: femeie frumoasa care, in mitologia greaca, avea, in loc de par, serpi, si isi impietrea victimele cand le privea in ochi. A fost transformata in urma pierderii virginitatii.

Minotaurul: cu un corp de om si cap de taur, minotaurul era o fiinta a mitologiei elene. Era incontrolabil, si a fost inchis, apoi ucis.Se pare ca a fost creat in urma imperecherii unei femei cu un taur alb. Rezultatul a fost o fiinta instabila, ce a trebuit inchisa intr-un labirint.

Gancanagh: creatura de sex masculin ce seduce femeile, acestea ajung sa-i iubeasca pana la moarte sau sa se lupte cu alte persoane pana la propria moarte. E descris ca un barbat ce poarta cu el o pipa, dar care uraste fumul.

Banshee: femeie frumoasa care plange inainte de moartea unei personalitati din Irlanda. Banshee nu ucide, cel putin in trecut nu o vedeau ca pe o ucigasa, dar acum e asociata cu strigoii si chiar si cu moartea.

Dullahan: in folclorul irlandez, e un calaret cu un cal negru, ce-si tine sub brat capul si in cealalta mana tine un bici facut de fapt dintr-o coloana vertebrala umana. Daca se opreste din alergat, cineva moare curand .Se spun ca acestia se tem de aur.

Nighe Bean: in folclorul irlandez, e o femeie ce a murit la nastere si e condamnata sa ii spele copilului giulgiul pana cand acesta ar fi trebuit sa moara, la batranete. Se spune ca e o femeie cu un singur dinte, o singura nara, si pieptul lasat. Daca se bea de la pieptul ei, persoana respectiva va deveni fiul adoptiv sau fiica acesteia si ea ii va indeplini o dorinta.

Kelpie: in folclorul irlandez, e un cal frumos, ratacit, si din pielea sa rece si matasoasa curge apa. De o frumusete rara, atrage in special copii, si cand e incalecat, pielea ii devine cleioasa si se arunca in prima apa pe care o gaseste ,spre a lua viata celui ce s-a incumetat sa-l atinga.

Leprechaun: spiridusul irlandez ce ascunde cosuletul cu bani de aur la capatul curcubeului.

Merrows: sirenele irlandez-scotiene, ies din mare cand doresc asta si se plimba pe mal sub forma de vacute mici, fara coarne. Sub forma de sirene, ele poarta o tichie rosie, acoperita de pene. Daca pierd aceasta tichie, nu mai pot reveni in mare.

Clurichaun: spriridus irlandez malefic si betiv, daca e tratat bine acasa la "gazda", ii protejeaza pivnita. Daca nu, o goleste, distruge totul, da drumul vitelor pentru a se razbuna.

Solomonarii: in mitologia romaneasca, niste creaturi sub forma omeneasca ce pot controla fenomenele meteorologice, in special furtunile, ploile si grindinile. Desi era un personaj  bun, se razbuna daca era tratat rau. Venea de pe Taramul Celalalt doar pentru a testa oamenii si, nervos din fire, ii pedepsea cu furtuni daca erau rai.

Samca: in mitologia romaneasca, aceasta creatura era o femeie frumoasa, goala, cu parul lung, ochii mici si cautatori,unghii foarte lungi. Se arata celor mici. Pentru a o alunga, trebuia sa ii scrii toate cele 19 nume.

Gorgonele: in mitologia greaca, trei femei, Medusa, Euryale si Sthenno, care puteau impietri oamenii doar privindu-i. Au maini de bronz, aripi de aur, gheare de mistret